Gossos

Ets aquí: Home » Autòctons » Races catalanes de quatre potes » Gossos

Gos d’Atura Català

L’origen de la majoria de gossos destinats al pasturatge deriven del primitiu gos pastor pelut centreeuropeu arribats de l’Àsia amb les invasions orientals i escampats per Europa pels romans. Originaria de valls pirinenques i prepirinenques de Catalunya aquesta raça s’ha assentat àmpliament per tot Catalunya. Les seves característiques morfològiques són: cap amb barba, bigoti, tupè i celles, orelles triangulars acabades amb punta i caigudes, morro amb forma de piràmide truncada i la trufa negra, doble esperó a les potes del darrera, presenta una gran varietat de pelatges essent el més característic el color canyella, de grandària mitjana. És un perfecte animal de companyia i excel·lent conductor de ramats.

Gos mastí del Pirineu

L’origen d’aquest gos no es pot restringir a un territori específic, el seu bressol podríem centrar-lo en la franja pirinenca que va des de la vall del Roncal (Navarra) fins a l’Aran, oficialment està reconeguda com una raça aragonesa. Actualment es pot trobar a diferents països. Les seves característiques morfològiques són: cap gran i sòlid, orelles  de mida mitja, triangulars i caigudes, color blanc i màscara ben definida, de vegades presenta taques del mateix color que la màscara repartides per el cos, pèl dens i de longitud mitja, és un gos de talla gran, un mascle adult pot arribar a pesar més de 80 kg. Idoni com a gos de defensa i vigilància de ramats.

Gos Ca eivissenc

Prové de l’illa d’Eivissa, on es creu que, amb tota seguretat, fou traslladat pels fenicis o cartaginesos. El podem trobar a qualsevol de les illes balears, però també a Catalunya, Comunitat Valenciana i França. Per les seves característiques morfològiques l’anomenen gos dels faraons: cap llarg i estret amb forma de cono truncat, orelles grans i erectes, coll llarg i prim, esquena, espatlles i part superior del braç relativament senzills, de color teula, blanc o una combinació de teula i blanc, amb taques grosses, trufa és de color carn, com les orelles, parpelles, i els coixinets dels peus, ulls de color ambre,alçada des de 61 a 74 cm i pes de 20 a 29 kg. És un bon caçador de conills.

Gos Ca de bou

No és clar l’origen d’aquesta raça, es creu que els seus avantpassats foren introduïts a Mallorca amb motiu de la conquesta de l’illa, pel Rei Jaume I, i que a causa dels encreuaments amb altres races locals va donar lloc a l’aparició d’aquesta. Actualment es pot trobar a diferents països. Les seves característiques morfològiques són: cap gros i massís, orelles petites, tirades cap enrere i corbades, el que provoca que mostrin el pavelló auricular, cos allargat amb pit ample i marcat, pèl curt i aspre, color tigrat, lleonat o negre, de talla mitja i pes de 30 kg a 38 kg. És un bon guardià.

Gos Ca de bestiar

L’origen no és massa clar, es creu que pot ser descendent del Ca Alà, que va entrar a l’illa amb les tropes del Rei Jaume I, i que a causa d’encreuaments amb gossos locals va aparèixer aquesta raça. La majoria d’exemplars es troben a Mallorca. Les seves característiques morfològiques són: perfil triangular, la llargada del crani és igual a la llargada de la cara o morro, orelles triangulars i caigudes, la punta arriba fins el llagrimall de l’ull, cos robust i ben proporcionat, pèl curt i color negre o negre amb pit blanc, de talla gran i pes mig, pot arribar a pesar 40 kg. És un gos de guarda i defensa fidel al seu amo fins a la mort.