Ovelles

Ets aquí: Home » Autòctons » Races catalanes de quatre potes » Ovelles

ovella ripollesa - fira sant martiriaOvella ripollesa

Raça ovina autòctona del nord-est de Catalunya, que es considera prové de l’encreuament dels ovins que poblaven antigament els Pirineus centrals amb individus de topologia Merina. La majoria de ramats es troben per les comarques centrals i nord-orientals de Catalunya.

Les seves característiques morfològiques són: perfil convex o subconvex, cua llarga, es caracteritza per taques marrons o negres a la cara i les extremitats, pell blanca, velló també blanc, mida variable entre mitjana i gran. La principal orientació és la producció de carn i productes derivats de la llet.

 

 

ovella queralpina - fira sant martiria

Ovella queralpina

Raça ovina autòctona, amb recuperació, del nord-est de Catalunya, que es considera prové de l’encreuament dels ovins que poblaven antígament els Pirineus centrals amb individus de topologia Merina.

Les seves característiques morfològiques són: cap fort, perfil frontal subconvex, taques negres a la cara i amb presència de banyes desenvolupades, la seva llana presenta una densitat superior a altres races.

La principal orientació és la producció de carn.

 

ovella xisqueta - fira sant martiriaOvella xisqueta

Deriva del tronc ancestral anomenat Tronc Ibèric. Els ovins descendents d’aquest tronc provenen del primitiu oví arribat de l’Àsia Central. S’ubica majoritàriament a les comarques lleidatanes del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.

Les seves característiques morfològiques són: perfil frontonasal subconvex, ambdós sexes sense banyes, pell de color blanc uniforme, amb degradacions en negre o marró fosc al voltant dels ulls, orelles, morro i part distal de les extremitats, la llana és blanca.

La principal orientació és la producció de carn i llana.

 

Ovella aranesa

L’origen és incert, el que se sap segur d’aquesta raça és que està molt emparentada amb la seva veïna francesa Tarasconesa. Es troba majoritàriament a la Vall d’Aran tot i que els darrers anys podem trovar efectius d’aquesta raça en el Pallars Sobirà i a algun punt de la Plana de Lleida. Les seves característiques morfològiques són: cap fort, perfil frontal subconvex i amb presència de banyes molt desenvolupades en ambdós sexes, pell blanca, la llana generalment és blanca tot i que hi ha altres varietats de colors. La principal orientació és la producció de carn.