Vaques

Ets aquí: Home » Autòctons » Races catalanes de quatre potes » Vaques

bruna dels pirineus - fira sant martiria

Bruna dels Pirineus

D’origen suís fusionat amb vaques del país per donar animals de triple aptitud. Es troba a les comarques pirinenques i prepirinenques de Catalunya.

Les seves característiques morfològiques més destacables són: eumètrica, amb tendència longilínia, capa de color bru amb degradacions cromàtiques a nivell d’ulls, morro, aixelles, braguer i línea dorsal, morro negre, talla de 1,30 m i pes entre 550 kg i 650 kg.

Actualment la seva producció està orientada a la producció de carn.

 

Vaca de l’Albera

Viu desde fa segles a l’Albera tot i que no se’n fa esment fins l’any 1868. Es pot trobar a la finca Baussitges del terme municipal d’Espolla al Massís de les Alberes i és considerada raça en perill d’extinció. Les seves característiques morfològiques són: petita, d’aspecte massís i allargat, extremitats fortes i pèl abundant, capa castanya clara o castanya fosca amb freqüents degradacions en el cap, llom i braguer. Té una excel·lent aptitud desbrossadora i de neteja del bosc.

 

Vaca pallaresa

L’origen d’aquests animals és confús, sembla ser que les primeres vaques arriben cap el 1750, procedents del nord d’Europa. Els pocs exemplars que queden els podem trobar a la comarca pirinenca del Pallars Sobirà, arribant a l’actualitat fins a la seva pràctica extinció. Les seves característiques morfològiques són molt similars a la de la vaca Bruna, ja que la pallaresa se´n considera la mare, el principal tret diferencial és la capa essent en aquest cas de color blanc.