Fira de Sant Martirià

Ets aquí: Home » La Fira » Fira de Sant Martirià

Fira Sant Martiria

UNA FIRA PER GAUDIR DEL MÓN DEL CAVALL I CONÈIXER LES RACES AUTÒCTONES DELS PAÏSOS CATALANS

Cal fer un llarg pas enrere de més de vuit segles per situar-nos en la celebració de la primera fira a Banyoles: la de Sant Martí, que tenia lloc en el mes de novembre paral·lelament amb altres ciutats coincidint amb l’època de sembra i quan els ramats havien baixat al pla a passar l’hivern. Cent vint-i-cinc anys després, Banyoles va tenir la seva segona fira, la de Sant Martirià, que va substituir la Fira de Sant Martí en importància i que és l’origen de la mostra que ha arribat fins als nostres dies.

Sigui com sigui, la Fira de Sant Martirià va anar agafant força i es va convertir en un referent en l’àmbit comarcal. Tot i això, va estar a punt de desaparèixer arran de la Guerra Civil Espanyola i la crisi del sector ramader i agrícola provocada per la mecanització viscuda a la meitat del segle XX. Però gràcies al seu fort arrelament a la nostra població, va aconseguir sobreviure i a partir de la dècada dels 70 va fer un gir adoptant el format d’exposició-concurs.

Malgrat que gaudia d’una salut envejable que li va permetre superar la crisi econòmica, l’any 2016 li va arribar l’hora d’evolucionar. La Fira de Sant Martirià va prendre una nova direcció cap a l’espectacle per adaptar-se als nous temps sense trair la seva essència i el seu esperit tradicional amb l’objectiu d’augmentar l’interès i atraure més públic. La Fira de Sant Martirià va fer un pas endavant modificant la programació dedicada als cavalls i apostant fermament pels espectacles de doma de cavalls per exhibir la cara més brillant del món de l’hípica.

Però la Fira de Sant Martirià és molt més que tot això. Es caracteritza per oferir activitats per a grans i petits relacionades amb el cavall, el bestiar i les races autòctones dels Països Catalans. Concursos morfològics, exhibició de carrussels, una gran varietat d’animals autòctons, conferències, concursos monogràfics d’aus i demostracions són algunes de les activitats que s’hi poden veure. Una fira arrelada al comerç i la cultura local i que projecta el futur del sector ramader i agrícola d’aquest país. El Firestany, la fira d’artesans, la fira del dibuix i la pintura i el raça-tast completen el mosaic estimulant i enriquidor que cada tercer cap de setmana de novembre omple la Draga de Banyoles amb trenta mil visitants.

Una Fira de tradició

Una Fira amb denominació d’origen

Una Fira plena d’espectacle