Un passeig per la història

Ets aquí: Home » Un passeig per la història

nov 9, 2018 admin (0)

Una nova Fira de Sant Martirià va néixer l’any 1979 després de la crisi que va amenaçar de fer-la desaparèixer. Calia reinventar-la i es va optar per donar més protagonisme al món del cavall.  D’aleshores ençà, la mostra, s’ha consolidat i s’ha fet gran en tots els sentits: en nombre d’edicions (40), en noves propostes per a tots els públics i en la xifra de visitants.

Crisi als anys setanta

En els seus millors moments, la Fira de Sant Martirià aplegava milers de caps de bestiar rossam, bous, vaques o vedells, que es concentraven a la plaça de les Rodes. Malauradament, a mitjans dels anys setanta, la mecanització de l’agricultura i la crisi rural varen comportar el seu llanguiment. El 24 de novembre de 1978, la decadència era manifesta i la Revista de Banyoles (en el número de la segona quinzena de novembre) ho mostrava: “Enguany va ser més o menys com un divendres qualsevol (…). A les dues de la tarda, la plaça de les Rodes havia quedat disponible per l’aparcament acostumat de cotxe.

La Fira es reinventa

Calia, doncs, reinventar-la. Això va passar el 1979 i es va refer com a concurs d’animals de bestiar rossam. I es va donar més protagonisme al món del cavall. El nou organitzador va ser el Club Hípic de Banyoles, que l’hi va donar una nova concepció que, més o menys, perdura fins avui dia. Per al Club Hípic de Banyoles es tractava d’“una manifestació hípica a la vegada que acapara una dimensió comercial i folklòrica”. Aquell any va haver-hi el primer Concurs d’Animals de Peu Rodó o de bestiar rossam. Varen participar-hi unes setanta bèsties. I es va procurar fer-la en diumenge (encara que la data no fos el 24 de novembre) per tal d’atraure més concurrència.

Quaranta anys de Fira renovada

Des de llavors, es deixa de fer el 24 de novembre i es busca fer-la coincidir en cap de setmana. En aquests quaranta anys s’ha potenciat aquesta nova Fira de Sant Martirià. S’hi ha implicat més l’Ajuntament de Banyoles i s’ha encarregat, des de 2007, la seva organització a una entitat constituïda específicament per a aquesta funció, l’Associació Fira de Sant Martirià (creada el 2006).

Abans, a la dècada dels vuitanta, anava a càrrec de diferents entitats, englobades en una Comissió, com el Club Hípic de Banyoles, l’Associació de Comerciants de Banyoles, la Cooperativa Agrícola de Banyoles, la Cambra Agrària, l’Associació de Veïns de la plaça de les Rodes, els Joves Agricultors o l’AFRAC (Associació de Foment de la Raça Asinina Catalana).

Fins a la dècada dels noranta el diumenge es feia el concurs i s’aprofitava el dissabte per inaugurar-la i fer altres actes festius, com ara sardanes, una festa infantil o alguna cercavila. L’afició creixent a la cria de cavalls va fer que a la Fira cada vegada es potenciés més el cavall esportiu, els cavalls de raça, les races productores de carn i els matxos i mules destinats a arrossegar troncs. Des de 1984 es va decidir reforçar el bestiar equí i decantar la Fira cap a una especialització en aquest tipus de bestiar: cavalls, eugues, ases i el burro català. El 1991 es va traslladar el lloc de celebració al passeig Dalmau i, finalment, el 1993 se situa al parc de la Draga, un lloc amb més capacitat.

Tres dies

Un gran canvi, però, es va produir el 1994, amb la incorporació a la Fira de Sant Martirià de Firestany, la fira pròpiament comercial (“multisectorial”), que havia començat fent-se durant la Festa de Sant Martirià i que posteriorment s’havia passat al juny. I s’incorporen les fires del Dibuix i la Pintura (abans a la plaça Major) i el Mercat d’Artesania. Amb el temps, la Fira s’ha allargat i dura tres dies (de divendres a diumenge).

Actualment s’intenta atraure les escoles a la Fira (amb la visita els divendres) i es vol incorporar cada any algun aspecte o espectacle distintiu per tal d’atraure més públic. Ara la Fira de Sant Martirià conté una fira eqüestre, la mostra de races autòctones, Firestany, la fira d’artesania i la fira del dibuix i la pintura.

Josep Grabuleda Sitjà

Arxiver municipal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>